Als niemand toegeeft, blijft het stinken in Brouwhuis

Weer een stuk in de krant vandaag 7-2-2019 ED.nl

artikel ed

HELMOND – Het stinkt in Brouwhuis, dat is bekend. Dinsdag vocht mestverwerker Den Ouden strengere regels tegen stank aan bij de rechter. Die zei, dat het bedrijf misschien moet proberen vertrouwen van de wijk terug te winnen. Dat is bij nader inzien misschien wel het begin van een oplossing.

Dit is geen zeldzaam tafereel op een zaterdagmiddag op sportpark Espendonk in de Helmondse wijk Brouwhuis: loopt het thuis spelende voetbalteam van Bruheze net warm, begint de bezoekende club al te klagen. ‘Wat is dat voor een lucht hier?’ De stank die geregeld over de velden trekt, is geen geheim wapen van Bruheze om de tegenstander voor aanvang al te verzwakken. Het is voor inwoners van Brouwhuis een vervelende, soms alledaagse realiteit. Pal naast hun wijk staat de mestverwerkende fabriek van Den Ouden. En die draait ook geregeld in het weekend.

Zesduizend uur

Of het bedrijf daarmee niet kan stoppen, vroeg de rechter in Den Bosch dinsdag. Dat neemt toch al heel wat overlast weg bij de wijkbewoners? „Nee”, antwoordde directeur Jeroen den Ouden. „Dan halen we onze productie niet en kunnen we niet op tijd leveren aan onze klanten.” De directeur legde vervolgens uit dat het bedrijf in zijn recht staat: het mag van de provincie per jaar ruim zesduizend uur draaien. Op welke momenten dat is, maakt niet uit. Vervelend misschien voor omwonenden, maar het is wel volgens afspraak.
Die laatste zin vat het probleem samen van de geurproblematiek in het zuidoosten van Helmond. Daar liggen een bedrijventerrein voor zware industrie (BZOB) en een woonwijk naast elkaar. Ooit leek dat op de provinciale tekentafel geen probleem. De praktijk bewees het tegendeel. Maar eenmaal verleende rechten zijn moeilijk terug te draaien.

Visvoer naar Duitsland

Niettemin voeren vier partijen strijd om de stank in te dammen: de wijkraad, actiegroep Brouwhuis Belang, de provincie en de gemeente Helmond. Zeker sinds GroenLinks vijf jaar geleden tot het stadsbestuur toetrad, is schone lucht een thema geworden. Het resultaat tot nu toe is bemoedigend. Mengvoederproducent Coppens, ook op het BZOB, heeft de overlast aardig beperkt. De productie van visvoer verhuisde naar Duitsland, de schoorsteen werd verhoogd en voorzien van betere filters. Ook buurman Van Rooi Meat heeft recent op verzoek van de gemeente de uitstoot een stuk minder hinderlijk gemaakt.
Hoe kan het dan, dat mestverwerker Den Ouden nog altijd goed is voor duizenden telefoontjes naar de Omgevingsdienst (ODZOB), zeg maar de provinciale ‘stadswachten’? Om te beginnen ruikt mest onaangenamer dan vlees of mengvoer. De geur van kippenpoep prikt sneller door de grens van wat de menselijke neus nog als ‘aangenaam’ betitelt. Om die lucht te maskeren is meer nodig dan filters en wassers die bij de andere bedrijven voldoen.

Mest in riool

Nog een probleem: Den Ouden is een goedlopend bedrijf, dat geen minuut wil missen van de toegestane productietijd. Op zich een goed recht van de ondernemer. Maar in het (recente) verleden is gebleken dat Den Ouden er niet voor terugschrikt om de grenzen op te zoeken van de vergunning. De provincie constateerde meer dan eens dat Den Ouden te hard stonk of silo’s lekten. In 2017 kwam zelfs zoveel vloeibare mest in het openbare riool terecht, dat de rioolzuivering in Aarle-Rixtel tijdelijk dicht moest.

De oplossing?

Den Ouden wil best een hogere schoorsteen bouwen en investeren in stankbeperkende technieken, maar alleen wanneer het óók meer mag produceren. Want die investering wil het terugverdienen. Per saldo stinkt het na uitbreiding minder, ook omdat het bedrijf met drogere mest wil gaan werken. Zegt Den Ouden. Als dat niet zo is, schroeft het de productie terug. Belooft Den Ouden. Dat geloven de buurt, de gemeente en de provincie niet, na jaren van overlast en gemarchandeer met regels. Eerst ruiken, dan geloven. Het valt ze moeilijk kwalijk te nemen.

Strengere regels.

Dinsdag boog een rechter zich over een bezwaar van Den Ouden tegen strengere regels van de provincie. De uitspraak komt binnenkort. De rechter riep Den Ouden voor nu op om opnieuw met de omgeving te praten over een oplossing. Dat gesprek liep afgelopen zomer stuk. Op de achtergrond loopt nog een zaak bij de Raad van State tegen Den Ouden, over klachten uit de buurt in 2016. Intussen wacht Den Ouden op een nieuwe vergunning van de provincie om te mogen uitbreiden.
Het bedrijf wil graag door, begrijpelijk. Maar hoeveel weerstand wil het trotseren? Is de suggestie van de rechter zo gek om in de weekenden te stoppen met produceren? Daarmee koopt Den Ouden in elk geval tijd en goodwill in de stad. Aan de andere kant zijn de wijk, gemeente en provincie inmiddels ook niet meer van hun standpunt af te brengen. Zolang dat van beide kanten zo blijft, houdt het in Brouwhuis voorlopig niet op met stinken.

 

Simon Rood

Share this...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter