Brouwhuis Belang bij Raad van State

17 juli 2018 waren bewoners in het nieuws. Zij eisen voor de Raad van State maatregelen tegen de stankoverlast.

Lees hier het artikel van het ED.

Het stinkt in de Helmondse wijk Brouwhuis, bewoners willen maatregelen

DEN HAAG/HELMOND – Twee omwonenden van mestverwerker Den Ouden aan de Gerstdijk eisen voor de Raad van State maatregelen tegen stankoverlast. ,,Sinds ze kippenmest zijn gaan verwerken regent het klachten”, zei een van hen, Groen Links-raadslid Bert van Sas.

De twee buurtbewoners vinden dat de provincie Noord-Brabant moet optreden tegen Den Ouden. Woordvoerders van de omgevingsdienst Zuid-Oost-Brabant zeggen dat de provincie niets kan omdat er geen overtredingen zijn.

Luchtmeting

Dat blijkt uit een luchtmeting van 10 december 2015. Volgens de Omgevingsdienst voldeed Den Ouden toen aan de norm. Maar op 1 december datzelfde jaar werd de norm wel overschreden. De omgevingsdienst erkent dit maar stelt dat de meest recente meting maatgevend is.

Op 20 juni 2016 is echter ook een overschrijding gemeten waarop de provincie had kunnen handhaven. Ook dat erkent de omgevingsdienst. Maar die laatste meting telt niet mee omdat die kwam na de beslissing op het bezwaarschrift van Van Sas en zijn buurtgenoot in de handhavingszaak.

Niet waar, stelt Van Sas. De meting was op 20 juni 2016 en de beslissing op het bezwaarschrift was op 28 juni dat jaar. Dat klopt volgens de omgevingsdienst, maar op 28 juni 2016 was er nog geen geurrapport gemaakt van de meting. De meting is dan ook volgens de omgevingsdienst terecht buiten de handhavingszaak gelaten. De Raad van State moet zich daarover uitlaten.

Niet ontvankelijk

De provincie vindt overigens dat Van Sas niet ontvankelijk moet worden verklaard omdat die op anderhalve kilometer afstand buiten de geurcontour woont. Daar zou Den Ouden niet te ruiken zijn.

Daar legt Van Sas zich niet bij neer. ,,’Het kan buiten de contour niet stinken, dus stinkt het er ook niet, zeker.”. De stank neemt sterk af als Den Ouden de koolstoffilters vervangt, steltĀ  Van Sas. ,,Maar na drie weken nemen de klachten weer toe”.

Woordvoerder Rob Aartsen van Den Ouden zei dat het heel moeilijk is om aan te geven waar de geur rond het bedrijventerrein vandaan komt. ,,We zitten met drie bedrijven tegen elkaar aan”’, zei hij. De andere twee zijn een slachterij en een mengvoederfabriek.

Uitspraak van de Raad van State op het handhavingsverzoek volgt.

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter